Bio

over Gerarda

Gerarda van der Veen (Meppel, 1968) was vier jaar oud toen zij een door trauma’s omgeven nabij-de-dood-ervaring kreeg (NDE, voorheen genoemd BDE: bijna-dood-ervaring), als gevolg van een mislukte narcose voor een operatie aan de amandelen. Destijds was zij te jong om iets met die ervaring te kunnen. Ze groeide op in Steenwijk, slaagde voor haar VWO-diploma, studeerde af aan het HBO (Bibliotheek en Documentaire Informatie, BDI), trouwde met Henk-Jan en kreeg twee kinderen. In 2004 richtte ze samen met haar partner het centrum op dat grote bekendheid zou krijgen als het Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen (LiHSK).

Schrijven

In 2006 begonnen herinneringen aan de NDE terug te komen. Als mentale flitsen, nog zonder emotie. Ze dacht dat het daarmee voldoende was, maar het leven besloot anders. In 2008 braken de tot dan toe sterk onderdrukte emoties rondom de NDE door, in de vorm van angstaanvallen, zware vermoeidheid en heftige stromen van energie door het lichaam. In de jaren daarna kon ze tegelijk weinig en veel. Ze was de eerste in Nederland die een boek uitbracht over kinderen met een bijna-dood-ervaring (Ineens geen kind meer, 2009). Ze schreef brochures en een werkboek over hoogsensitieve kinderen en in 2012 verscheen haar eerste boek over dit onderwerp (Wegwijs in hooggevoeligheid). Tussendoor lag ze soms wekenlang op bed vanwege vermoeidheid en heftige herinneringen aan vroegere gebeurtenissen. Meerdere jaren kon ze geen bril en lenzen verdragen en daarom nauwelijks de deur uit.

Uitgeput

Hoewel de trauma’s met behulp van een psycholoog en EMDR een plek kregen, bleek niemand Gerarda te kunnen helpen met de mentaal/energetische gevolgen van de NDE. Ze heeft vele hulpverleners gezien (zowel regulier als aanvullend) en vrijwel alle therapievormen ondergaan. Pas in 2018, tien jaar na de doorbraak (of instorting) vond ze die ene persoon (een natuurgeneeskundige) die haar wist te helpen grip te krijgen op de ervaring. Haar lichaam was inmiddels uitgeput, met een flinke ontsteking tot gevolg. Dat waar zij het meest bang voor was – nogmaals een operatie met narcose – moest ze aangaan om weer gezond te worden. Door goede voorbereiding met de natuurgeneeskundige en dankzij professioneel begripvol optreden van de anesthesioloog en de chirurg werd het een positieve ervaring.

Proces

Omdat ‘net doen alsof het goed met je gaat’ (terwijl dat niet zo is) en ‘net doen alsof je bent als ieder ander’ (terwijl ook dat niet zo bleek te zijn) vanaf haar vierde jaar gewoonte was, wisten vrij weinig mensen van het proces waar Gerarda al die jaren doorheen ging. Tussen alle narigheid en beproevingen door bleef ze succesvolle boeken schrijven (Gevoeligheid in de klas, 2015 en Het hoogstimulatieve kind, 2017), ontwierp ze coachingskaarten (2016) en was boekrecensent bij 248 Media uitgeverij (voor de magazines Kinderwijz en gifted@248). Langzaam maar zeker werd haar lichaam weer van haar. Ze kon weer lenzen verdragen (hoewel nog altijd niet de volle vereiste sterkte), de energiestromen werden minder talrijk en haar fitheid keerde terug. Tegelijk moest ze (leren) accepteren dat, met het terugkrijgen van haar vitaliteit, de NDE haar onherroepelijk veranderd had.

Bio Gerarda

Doe je met je leven wat je hebt afgesproken? Wat heb je gedaan, wat heb je nagelaten? Daar zit geen oordeel in, wel een zelfinzicht waar jouw weg ligt.

Ze probeerde een houding van ‘net doen alsof je bent als ieder ander’ nog een tijdje vol te houden. Hoewel het werkgebied van hoogsensitiviteit inmiddels niet meer bij haar paste bleef ze haar werk voor het LiHSK doen. Ze schreef haar vijfde boek (Ouders doen ertoe, voltooid in 2019), dat begin 2020 werd gepubliceerd. Twee weken later brak de corona-crisis uit. De lockdown deed haar realiseren dat haar leven al enige tijd doelloos en zinloos voelde, dat ze geen vreugde meer beleefde in haar werk en – vooral – niet durfde te zijn wie ze is.

Gerarda:

“Vrijwel alles aan mij is een aaneenschakeling van dingen die volgens de wetenschap niet bestaan. Een verkeerde narcose – kan niet gebeurd zijn; een NDE – hallucinatie bedoel je; hoogsensitiviteit – niet wetenschappelijk aangetoond; paranormaal begaafd ten gevolge van de NDE – lariekoek; weer gezond worden door natuurgeneeskunde – kwakzalverij; astrologie – zweverige flauwekul. Het zorgt ervoor dat ik onderduik, mezelf niet durf te laten zien in de wereld. Als alles aan mij niet bestaat maar ik ben dat toch, dan móet ik wel slecht zijn.

Authentiek

Deze website is mijn manier om een einde te maken aan de depressiviteit die ontstaat als je bent zoals anderen je willen zien. Als ik terugga in mijn familielijn kom ik een aantal dominante mannen tegen die er goed in waren om vrouwen op te leggen hoe ze moesten denken en hoe ze zich moesten gedragen. Mijn NDE was onder andere bedoeld om me van die lijn los te maken, om een vrouw te worden/zijn die haar eigen plek inneemt en haar eigen stem laat horen. Dat wil niet zeggen dat ik vanaf nu lak heb aan dominante mannen (of de dominante man in een vrouw), het blijft een zwak punt. Het wil ook niet zeggen dat ik alles omarm wat onder ‘alternatief’ valt. Tijdens mijn tienjarige zoektocht in het aanvullende circuit heb ik veel kaf onder het koren gezien. Dat heeft me kritisch gemaakt en geleerd illusies te doorzien.

Leven

Waar ik goed in ben? Weten of iemand is wie hij bedoeld is te zijn. Dat leg ik even uit. Velen die een NDE meemaken, krijgen een terugblik op hun leven, een zogenaamd levensoverzicht. Doe je met je leven wat je hebt afgesproken?, is dan vaak de vraag. Wat heb je gedaan en wat heb je (naar het leerproces van je ziel) nagelaten? Daar zit geen veroordeling in, wel een sterk zelfinzicht waar jouw weg ligt. Een vermogen dat lijkt op een levensoverzicht heb ik meegekregen vanuit mijn NDE (niet zo maar hoor, het heeft me meer dan tien jaar gekost om het te begrijpen en te verfijnen). Bij voorkeur aan de hand van een vraag leg ik uit waar iemand staat in zijn leven, wat zijn weg is en in hoeverre hij zich op die weg bevindt. Ik maak daarvoor deels gebruik van de astrologie, dat fascinerende ‘zo boven, zo beneden’-instrument."

Wil je meer weten over wat ik doe of wat ik voor jou kan betekenen? Kijk dan onder begeleiding.