De nieuwe ABBA-songs

Het bericht kwam uit het niets. Op 27 april 2018 kondigden Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid aan dat ze, na 35 jaar, weer samen in de opnamestudio waren geweest, met als resultaat twee nieuwe ABBA-songs. Het was wereldnieuws. Fans waren in tranen, ieder nieuwsmedium besteedde er aandacht aan. Vervolgens was er vertraging: allereerst vanwege tegenvallers in het bijbehorende Avatar tourproject en daarna vanwege de Coronapandemie. De fans wachtten vol ongeduld af. En dan is het ineens zover: 'The future of ABBA begins today' kondigt de groep op 2 september 2021 op social media aan. ABBA Voyage is daar!

De horoscoop van ABBA

Om de verwikkelingen rondom ABBA Voyage en de nieuwe songs astrologisch te duiden is het allereerst zaak om vast te stellen wat dé horoscoop van ABBA is. Wanneer begon ABBA te bestaan? Misschien toen de vier leden op 1 november 1970 voor het eerst samen op het podium stonden? (Maar toen zongen ze alleen in het Zweeds, en daarmee zijn ze niet internationaal bekend geworden.) Toen ze op 6 april 1974 het Eurovisie Songfestival wonnen met Waterloo? (Maar toen waren hun single én elpee Ring Ring al internationaal succesvol geweest.)

Laten we eens te rade gaan bij Carl Magnus Palm, de man die geldt als meest prominente ABBA-historicus. In zijn boek The Complete Recording Sessions* beschrijft hij een moment dat (A) Agnetha, Björn, Benny en Frida samen in de opnamestudio zijn (ABBA was een studiogroep bij uitstek); (B) om een Engelstalig nummer op te nemen, namelijk People Need Love, dat (C) voor het eerst op naam komt te staan van alle vier de leden. Op die dag wordt dus voldaan aan alle voorwaarden waar ABBA succesvol mee is geworden. We schrijven 29 maart 1972.

De horoscoop van Abba

     ABBA
      29 maart 1972, 12:00 uur
      Stockholm, Zweden
.

Laten we de horoscoop van die dag eens nader bekijken. Een tijd is nauwelijks vast te stellen, daarom gaan we uit van een 12-uurshoroscoop. Wat inhoudt dat de Maan en de huizenverdeling onzeker zijn. Mars staat in de graad van de Maansknoop. Dus Mars kleurt de richting en de bestemming van de groep, en wel met veroveringsdrang, doorzettingsvermogen, passie en gedrevenheid. Wel kan deze Mars ineens leiden tot een moment dat de leden van de groep ieder hun eigen individuele weg gaan.

De planeet Venus staat sterk in eigen teken en ongeaspecteerd. Daarmee kan zij extremen laten zien, alsook duiden op kwaliteiten rondom haar thema’s. Zoals een groot artistiek talent, een opvallende eigen stijl van presentatie (ABBA staat bekend om haar markante kleding) en een sprankelende uitstraling. Voorwaarde is wel een sterke onderlinge harmonie, dat is immers een belangrijk kenmerk van Venus. Valt de harmonie weg, dan kan de groep ineens de grip op haar kwaliteiten verliezen en blokkeert de creatieve expressie.

We zien verder in de ABBA-horoscoop nogal wat conjuncties (een krachtige verbinding tussen planeten), namelijk Zon/Mercurius, Maan/Pluto en Mars/Saturnus. Om met die laatste te beginnen: dit is een groep met een grote ambitie. Er is meer dan voldoende daadkracht en doorzettingsvermogen om de wereld te veroveren. Met het Maan/Pluto-aspect komt de groep krachtig over bij het grote publiek. Ook is er behoefte aan controle op het proces van vormgeving, dus op het managen van de carrière. De Zon/Mercurius-verbinding is een toepasselijk aspect voor een groep die via muziek/zang en een krachtige performance contact maakt met het publiek. Het conjunct staat oppositie de Maan en maakt een T-Vierkant met Jupiter in Steenbok. Wat wijst op een structureel in banen geleide toename van populariteit en expansie naar het buitenland. Dit is zeker geen groep die genoeg heeft aan een beetje leuk muziek maken in eigen kleine kring.

Belangrijke momenten: transits en progressies

Wie ABBA een beetje kent zal de groep herkennen in het zojuist geschetste beeld, inclusief de sterke controle die manager Stig Anderson uitoefende op de wijze waarop de groep in de muziekbusiness werd gezet. Maar om zeker te weten dat dit dé horoscoop van ABBA is, zullen ook de transits en progressies moeten passen. De vraag is dus of zich op belangrijke momenten in ABBA’s carrière toepasselijke verbindingen hebben voorgedaan tussen de actuele planeten aan de hemel en planeten of punten in de horoscoop van de groep.

1974

Op 6 april 1974 wint ABBA in Brighton het Eurovisie Songfestival. Primaire Saturnus staat op 4° Tweelingen (zoals we verderop zullen zien een belangrijke graad), primaire Maan (hoewel onzeker vanwege de 12-uurshoroscoop) staat vierkant Jupiter (een enorme kans op expansie en bekendheid bij het grote publiek, primaire Pluto loopt driehoek Saturnus (wat kan wijzen op een belangrijke nieuwe vooraanstaande positie) en primaire Saturnus loopt naar een oppositie met Neptunus (krachtige impulsen aan de beeldvorming en het realiseren van dromen). Transit Pluto staat binnen orb met de Maan (onder voorbehoud).

De horoscoop van het moment dat presentatrice Katie Boyle officieel bekend maakt dat ABBA de winnaar van de avond is (het exacte tijdstip – 23:11 uur BST – is via YouTube te achterhalen) is opmerkelijk, omdat er veel overeenkomsten zijn met de ABBA-horoscoop: Zon in Ram, Zon oppositie Maan, Venus ongeaspecteerd, Mars in de graad van de Maansknoop en Saturnus (ruim) conjunct Mars.

1975-1979

Na het winnen van het Songfestival staat primaire Pluto van september 1975 tot in november 1977 conjunct de Maan, in de jaren dus dat ABBA bij het grote publiek (Maan) steeds succesvoller wordt met singles als Fernando en Dancing Queen en hun ‘classic album’ Arrival. Daarna neemt Saturnus het stokje van Pluto over om het welslagen van de groep te bestendigen. Van mei 1977 tot mei 1979 maakt Saturnus primair een sextiel met ABBA’s Zon. Een zeer toepasselijke stand voor stabiele bekendheid en succes. Maar ook voor schaduwthema’s. Succes heeft een prijs en als er ergens iets niet helemaal klopt (bijvoorbeeld in de onderlinge harmonie, een belangrijke aspect voor het bestaan van de groep en voorwaarde voor de ‘sprankeling’) legt Saturnus dat bloot. Agnetha en Björn gaan uit elkaar wanneer primaire Saturnus exact sextiel ABBA’s Zon staat. Transit Saturnus staat dan inconjunct Cheiron; transit Cheiron maakt een jod op het Maan/Neptunus-sextiel. De groep viert op dat moment grote triomfen met de single Chiquitita en het album Voulez-Vous, maar moet dus ook zien om te gaan met spanningen in de onderlinge relatie.

1980-1982

In februari 1981, wanneer Super Trouper (zowel de single als het album) nog hoog in de hitlijsten staat, maken Benny en Anni-Frid hun scheiding bekend. Primaire Pluto staat dan oppositie ABBA’s Zon. Bovendien maakt transit Pluto samen met transit Neptunus een exact jod op ABBA’s Venus: de sprankeling van de groep staat onder grote druk en de creativiteit ‘lekt weg’. Het is onder de transit van Pluto op Venus dat de groep in augustus 1982 in stilte van het wereldtoneel verdwijnt (ABBA is nooit officieel uit elkaar gegaan).

De gevoelige graad

Ik denk dat we hebben aangetoond dat 29 maart 1972 voldoet als dé horoscoop van ABBA. En deze horoscoop heeft een zogenaamde ‘gevoelige graad’. Zodra Saturnus in transit of progressie de 4° aantikt, gebeurt er iets groots en belangrijks in de carrière van de groep. Kijk naar het volgende rijtje:

Tr. Saturnus 4°45’ Kreeft, 16 oktober 1973, de naam ABBA wordt voor het eerst officieel gebruikt.
Pr. Saturnus 4°39’ Tweelingen, 6 april 1974, ABBA wint het Eurovisie Songfestival.
Tr. Saturnus 4° Leeuw, zomer 1976: het wereldwijde succes van Dancing Queen.
Tr. Saturnus 4° Weegschaal, najaar 1980, het wereldwijde succes van The Winner Takes It All.
Tr. Saturnus 4°05’ Stier, 6 april 1999, de première van Mamma Mia, de musical.
Tr. Saturnus 4°49’ Maagd, 4 juli 2008, de première van Mamma Mia, de film.
Tr. Saturnus 4°30’ Steenbok, 16 juli 2018, de première van Mamma Mia Here We Go Again, de film.

Je zou verwachten dat ABBA Voyage ook op 4° geïntroduceerd wordt, maar dat is niet zo. Het rijtje hierboven is een opsomming van ABBA’s kassuccessen en de nieuwe nummers zijn nooit geschreven en ingezongen met de bedoeling een nieuw kassucces te produceren. De nieuwe ABBA-songs zijn gemaakt omdat het goed voelde en leuk was. In het persbericht van 27 april 2018 spreken de vier ABBA-leden van ‘an extremely joyful experience’. Ze hadden lol samen en ze voelden de liefde weer. De sprankeling van het creatief bezig zijn was terug! En die liefde en sprankeling brengen ons opnieuw bij de planeet Venus.

De nieuwe songs

Op het moment dat het nieuws over de nieuwe ABBA-songs naar buiten kwam, waren de liedjes al een jaar oud. In de zomer van 2017, toen Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid voor het eerst sinds 35 jaar weer samen in de opnamestudio waren, liep primaire Venus naar een vierkant met ABBA’s Zon. Vanaf maart 2018 kwam de primaire Zon bovendien in orb met ABBA’s Venus. We zien dus het ‘voorwerk’ van de progressies:

  • Pr. Venus vierkant Zon: augustus 2017-december 2019
  • Pr. Zon conjunct Venus: maart 2018-april 2020

Waar progressies de grote lijnen uitzetten en het 'voorwerk' doen, zijn het vaak de transits die situaties concreet maken. Transit Pluto komt binnen orb met ABBA's Venus wanneer de geruchten toenemen dat de groep niet twee maar vijf nieuwe songs zou hebben opgenomen. Het wordt nog beter: op 2 september 2021 kondigt ABBA via een wereldwijd YouTube event een volledig nieuw album aan: Voyage!

Weet je nog? ABBA verdween in stilte van het wereldtoneel toen transit Pluto inconjunct ABBA's Venus stond. Nu keert de groep terug onder eenzelfde verbinding: transit Pluto driehoek Venus. ABBA's ongeaspecteerde Venus staat onder inwerking van Pluto weer helemaal 'aan': de harmonie, de creativiteit, de sprankeling en de liefde zijn terug!

© 2021 Gerarda van der Veen

Noot:
* Palm, C.M. (2017). ABBA the complete recording sessions, Stockholm, CMPtext.