De nieuwe ABBA-songs

Het bericht kwam uit het niets. Op 27 april 2018 kondigden Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid aan dat ze, na 35 jaar, weer samen in de opnamestudio waren geweest, met als resultaat twee nieuwe ABBA-songs. Het was wereldnieuws. Fans waren in tranen, ieder nieuwsmedium besteedde er aandacht aan. Maar we zijn nu meer dan twee jaar verder en nog altijd heeft niemand de nieuwe liedjes gehoord. Vertraging vanwege tegenvallers in het bijbehorende Avatar tourproject, luidt de officiële verklaring. Intussen wachten de fans vol ongeduld af. Kan de astrologie misschien enige duidelijkheid geven over wanneer zij de nieuwe ABBA-songs kunnen verwachten?

De horoscoop van ABBA

Allereerst is het zaak om vast te stellen wat dé horoscoop van ABBA is. Wanneer begon ABBA te bestaan? Toen de vier leden op 1 november 1970 voor het eerst samen op het podium stonden? Toen ze op 6 april 1974 het Eurovisie Songfestival wonnen met Waterloo? Laten we eens te rade gaan bij Carl Magnus Palm, de man die geldt als meest prominente ABBA-historicus. In zijn boek The Complete Recording Sessions* beschrijft hij een moment dat (A) Agnetha, Björn, Benny en Frida samen in de opnamestudio zijn (ABBA was een studiogroep bij uitstek); (B) om een Engelstalig nummer op te nemen, namelijk People Need Love, dat (C) voor het eerst op naam komt te staan van alle vier de leden. We schrijven 29 maart 1972.

De horoscoop van Abba

     ABBA
      29 maart 1972, 12:00 uur
      Stockholm, Zweden
.

Laten we de horoscoop van die dag eens nader bekijken. Een tijd is nauwelijks vast te stellen, daarom gaan we uit van een 12-uurshoroscoop. Wat inhoudt dat de Maan en de huizenverdeling onzeker zijn. Mars staat in de graad van de Maansknoop. Dus Mars kleurt de richting en de bestemming van de groep, en wel met veroveringsdrang, doorzettingsvermogen, passie en gedrevenheid. Ook kan (zal) er ineens een moment komen dat de leden van de groep ieder hun eigen individuele weg gaan. De planeet Venus staat sterk in eigen teken en ongeaspecteerd. Daarmee kan zij extremen laten zien, alsook duiden op kwaliteiten rondom haar thema’s. Zoals een groot artistiek talent, een opvallende eigen stijl van presentatie (ABBA staat bekend om haar markante kleding) en een sprankelende uitstraling. Voorwaarde is wel een sterke onderlinge harmonie. Valt die weg, dan kan de groep zeer extreem ineens de grip op haar kwaliteiten verliezen en blokkeert de creatieve expressie.

We zien verder in de ABBA-horoscoop nogal wat conjuncties (een krachtige verbinding tussen planeten), namelijk Zon/Mercurius, Maan/Pluto en Mars/Saturnus. Om met die laatste te beginnen: dit is een groep met een grote ambitie. Er is meer dan voldoende daadkracht en doorzettingsvermogen om de wereld te veroveren. Met het Maan/Pluto-aspect komt de groep krachtig over bij het grote publiek. Ook is er behoefte aan controle op het proces van vormgeving, dus op het managen van de carrière. De Zon/Mercurius-verbinding is een toepasselijk aspect voor een groep die via muziek/zang en een krachtige performance contact maakt met het publiek. Het conjunct staat oppositie de Maan en maakt een T-Vierkant met Jupiter in Steenbok. Wat wijst op een structureel in banen geleide toename van populariteit en expansie naar het buitenland. Dit is zeker geen groep die genoeg heeft aan een beetje leuk muziek maken in eigen kleine kring.

Belangrijke momenten: transits en progressies

Wie ABBA een beetje kent zal de groep herkennen in het zojuist geschetste beeld, tot aan manager Stig Anderson aan toe die sterke (productieve) controle uitoefende op de wijze waarop de groep in de muziekbusiness werd gezet. Maar om zeker te weten dat dit dé horoscoop van ABBA is, zullen ook de transits en progressies moeten passen. De vraag is dus of zich op belangrijke momenten in ABBA’s carrière toepasselijke verbindingen hebben voorgedaan tussen de actuele planeten aan de hemel en planeten of punten in de horoscoop van de groep.

Op 6 april 1974 wint ABBA in Brighton het Eurovisie Songfestival. Primaire Saturnus staat op 4° Tweelingen (zoals we verderop zullen zien een belangrijke graad), primaire Maan (hoewel onzeker vanwege de 12-uurshoroscoop) staat vierkant Jupiter (een enorme kans op expansie en bekendheid bij het grote publiek), primaire Pluto loopt driehoek Saturnus (wat kan wijzen op een belangrijke nieuwe vooraanstaande positie) en primaire Saturnus loopt naar een oppositie met Neptunus (krachtige impulsen aan de beeldvorming en het realiseren van dromen). Transit Pluto staat binnen orb met de Maan (onder voorbehoud). De horoscoop van het moment dat presentatrice Katie Boyle officieel bekend maakt dat ABBA de winnaar van de avond is (het exacte tijdstip – 23:11 uur BST – is via YouTube te achterhalen) is overigens opmerkelijk, omdat er veel overeenkomsten zijn met de ABBA-horoscoop: Zon in Ram, Zon oppositie Maan, Venus ongeaspecteerd, Mars in de graad van de Maansknoop en Saturnus (ruim) conjunct Mars.

Na het winnen van het Songfestival staat primaire Pluto van september 1975 tot in november 1977 conjunct de Maan, in de jaren dus dat ABBA steeds succesvoller wordt met singles als Fernando en Dancing Queen en hun ‘classic album’ Arrival. Daarna neemt Saturnus het stokje van Pluto over om het welslagen van de groep te bestendigen. Van mei 1977 tot mei 1979 maakt Saturnus primair een sextiel met ABBA’s Zon. Een zeer toepasselijke stand voor stabiele bekendheid en succes. Maar ook voor schaduwthema’s. Succes heeft een prijs en als er ergens iets niet helemaal klopt (bijvoorbeeld in de onderlinge harmonie, een belangrijke aspect voor het bestaan van de groep en voorwaarde voor de ‘sprankeling’) legt Saturnus dat bloot. Agnetha en Björn gaan uit elkaar wanneer primaire Saturnus exact sextiel ABBA’s Zon staat. Transit Saturnus staat dan inconjunct Cheiron en transit Cheiron maakt een jod op het Maan/Neptunus-sextiel. De groep viert op dat moment grote triomfen met de single Chiquitita en het album Voulez-Vous, maar moet dus ook zien om te gaan met spanningen in de onderlinge relatie.

In februari 1981, wanneer Super Trouper (zowel de single als het album) nog hoog in de hitlijsten staat, maken Benny en Anni-Frid hun scheiding bekend. Primaire Pluto staat dan oppositie ABBA’s Zon. Bovendien maakt transit Pluto samen met transit Neptunus een exact jod op ABBA’s Venus: de sprankeling van de groep staat onder grote druk en de creativiteit ‘lekt weg’. Op het moment dat ABBA in augustus 1982 ‘uitdooft’ (de groep is nooit officieel uit elkaar gegaan) heeft Pluto zijn ‘werk’ gedaan en de groep getransformeerd naar een nieuwe fase: die van vier individuen die ieder afzonderlijk iets nieuws gaan doen.

De gevoelige graad

Ik denk dat we hebben aangetoond dat 29 maart 1972 voldoet als dé horoscoop van ABBA. En deze horoscoop heeft een zogenaamde ‘gevoelige graad’. Zodra Saturnus in transit of progressie de 4° aantikt, gebeurt er iets groots en belangrijks in de carrière van de groep. Kijk maar eens naar het volgende rijtje:

Tr. Saturnus 4°45’ Kreeft, 16 oktober 1973, de naam ABBA wordt voor het eerst officieel gebruikt.
Pr. Saturnus 4°39’ Tweelingen, 6 april 1974, ABBA wint het Eurovisie Songfestival.
Tr. Saturnus 4° Leeuw, zomer 1976: het wereldwijde succes van Dancing Queen.
Tr. Saturnus 4° Weegschaal, najaar 1980, het wereldwijde succes van The Winner Takes It All.
Tr. Saturnus 4°05’ Stier, 6 april 1999, de première van Mamma Mia, de musical.
Tr. Saturnus 4°49’ Maagd, 4 juli 2008, de première van Mamma Mia, de film.
Tr. Saturnus 4°30’ Steenbok, 16 juli 2018, de première van Mamma Mia Here We Go Again, de film.

De eerstvolgende keer dat Saturnus in transit de 4° raakt, zal zijn in januari 2021. Moeten we zo lang op de nieuwe ABBA-songs wachten? Misschien, maar laten we nog even verder kijken.

Het rijtje hierboven is een opsomming van ABBA’s kassuccessen en de nieuwe nummers zijn nooit geschreven en ingezongen met de bedoeling een nieuw kassucces te produceren. Het toekomstige Avatar tourproject is dat wel en ik denk dat we daar het een en ander van kunnen verwachten rond januari 2021 (pr. Uranus staat dan exact conjunct ABBA’s Neptunus, een toepasselijke stand voor de vier leden als hologram op de bühne). De nieuwe ABBA-songs echter zijn gemaakt omdat het goed voelde en leuk was. In het persbericht spreken de vier ABBA-leden van ‘an extremely joyful experience’. Ze hadden lol samen. De sprankeling van het creatief bezig zijn was er weer en die sprankeling brengt ons bij de planeet Venus.

De nieuwe songs

Op het moment dat het nieuws over de nieuwe ABBA-songs naar buiten kwam, waren de liedjes al een jaar oud. In de zomer van 2017, toen Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid voor het eerst sinds 35 jaar weer samen in de opnamestudio waren, liep primaire Venus naar een vierkant met ABBA’s Zon. Vanaf maart 2018 kwam de primaire Zon bovendien in orb met ABBA’s Venus. En met ingang van januari 2020 gaat Pluto (deels samen met Saturnus) transit driehoek diezelfde Venus lopen. Transit Pluto zal zelfs langdurig exact op de graad van Venus (24°) staan: van eind februari tot en met begin juli 2020 en eind ‘20/begin ’21 nogmaals. We zien dus het ‘voorwerk’ van de progressies:

  • Venus vierkant Zon: augustus 2017-december 2019
  • Zon conjunct Venus: maart 2018-april 2020

concreet gemaakt door de transits:

  • Pluto driehoek Venus: vanaf januari 2020
  • Saturnus driehoek Venus: de laatste week van januari 2020

Bovendien komt primaire Uranus vanaf januari 2020 op 4° Boogschutter te staan. Inderdaad, de gevoelige graad, die samenhangt met kassuccessen. Of hij dezelfde uitwerking zal hebben als Saturnus op die graad wordt echter afwachten.

Voorspellen is een lastige zaak, maar we kunnen nu wel een aantal momenten aanwijzen (met een marge van 1 à 2 weken, vanwege de 12-uurs horoscoop) waarop de planeten zodanig de ABBA-horoscoop raken dat er kans is op spannende gebeurtenissen: (1) januari 2020: tr. Saturnus en tr. Pluto driehoek Venus, pr. Uranus komt op 4°; (2) april 2020: tr. Pluto op de graad van Venus en pr. Uranus nog op 4°; toch (3) januari 2021: tr. Saturnus op 4°. Voor ABBA-fans worden het enerverende tijden!

© 2020 Gerarda van der Veen

Noot:
* Palm, C.M. (2017). ABBA the complete recording sessions, Stockholm, CMPtext.