Hoe correct zijn de horoscopen van romanpersonages?

Auteurs van fictie boeken willen nog wel eens de geboortegegevens van hun romanpersonage(s) in het verhaal verweven. Ik ga ervan uit dat ze dit (en dan met name de geboortetijd) uit de losse pols doen en was benieuwd waartoe dat leidt: sluit de horoscoop werkelijk aan bij het personage? Ik nam de proef op de som en beschrijf in dit artikel de horoscopen van drie persoonlijkheden uit romans: Jamie Fraser, Ally D’Aplièse en Cormoran Strike. Van met name die laatste (een personage van Robert Galbraith aka J.K. Rowling) waren de uitkomsten verrassend.

Jamie Fraser

Jamie Fraser is een personage uit de Reiziger-serie, die mogelijk beter bekend is als de tv-serie Outlander. De boeken zijn geschreven door Diana Gabaldon; het negende boek verschijnt november 2021. Het verhaal volgt Claire Randall, die in 1945 op tweede huwelijksreis is in Schotland met haar man Frank. Door het aanraken van een steen uit een steencirkel reist zij plotseling en onverwacht door de tijd en belandt in het Schotland van 1745. Ze is in gevaar, maar wordt gered door Jamie Fraser, een jonge Hooglander. Wanneer ze wordt gedwongen te trouwen met Jamie, ontstaat er een hartstochtelijke affaire tussen de twee. Zo raakt Claire verscheurd tussen twee mannen en twee onverenigbare levens.

Geboortegegevens: 1 mei 1721, te Broch Tuarach (Schotland) om 18:30 uur.

De horoscoop van Jamie Fraser

Noot: astroloog Kathy Pigou vroeg auteur Diana Gabaldon uit interesse om de exacte geboortegegevens van Claire en Jamie en de horoscoop van beiden werd vervolgens gepubliceerd in The Outlandish Companion. De radix van Jamie Fraser geeft daar een Weegschaal ascendant op 27°33’, met Jupiter in huis 1. Ik heb de geboortegegevens ingevoerd in zowel Solar Fire als Astroscoop en krijg in beide gevallen een Schorpioen ascendant op 3°19’, met Jupiter in huis 12. Ik gebruik hier de horoscoop met de Schorpioen ascendant.

Spirituele band

Jamie Fraser wordt in boek 8 door Claire beschreven als ‘Groot, met brede schouders, hoofd van zijn gezin en meester van zijn land’. Hij heeft een natuurlijk gezag en is een echte leider – voor zijn gezin, zijn familie, zijn clan, zijn pachters en zijn soldaten. Hij is trots, koppig, onverschrokken en lichamelijk sterk. Hij is verrassend empathisch en emotioneel intelligent voor een man uit de 18e eeuw. Zijn band met Claire is diep, zinnelijk, spiritueel, liefdevol en intens. Dat laatste vind ik terug in de horoscoop. Neptunus in huis 7 wijst op een romantische en spirituele band met de partner; Zon in huis 7 op een diepe gezamenlijke overeenstemming en Venus in huis 8 op een intens gevoelsleven en een vurige seksualiteit.
 

Boek van Diana Gabaldon

Schorpioen ascendant en Pluto in huis 10 geven Jamie Fraser de intense en ondoorgrondelijke uitstraling die we van hem kennen uit de boeken. Maan in Kreeft kan wijzen op de familieman die hij is en Pluto in 10 op zijn eerzucht, zijn geldingsdrang, de machtsconflicten waarin hij steeds weer verzeild raakt en zijn vermogen om veel tot stand te brengen.

Een krijger, een vechter

Er is echter een aanzienlijke mismatch in de horoscoop: Saturnus in Boogschutter in huis 2 vierkant Mars in Vissen in huis 4 (een duet). Jamie Fraser is ook een krijger, een vechter. Zijn Mars had in Ram of Leeuw moeten staan, misschien in Schorpioen, maar zeker niet in Vissen. Met de rem die Saturnus bovendien op Mars zet geeft deze stand een vrees om doelgericht te handelen en tot actie over te gaan. Met deze Mars zou Jamie Fraser eerder een dienstweigeraar zijn dan midden op het slagveld van Culloden met eigen handen tientallen Engelse soldaten te doden.

Saturnus in huis 2 is, net als Zon in Stier, te veel gericht op behoud van veiligheid en zekerheid. Die Zon is in de horoscoop bovendien te veel ‘verstopt’ en te bedachtzaam om de leiderschapskwaliteiten en de actiegerichtheid van Jamie goed te weerspiegelen.

Ranking: ★ ★ ★ ☆ ☆
 

Ally D’Aplièse

Alcyone, kortweg Ally, is een personage uit de Zeven Zussen-serie, die bestaat uit zeven boeken (een achtste is aangekondigd). De serie is geschreven door Lucinda Riley en gaat over zeven vrouwen die zijn geadopteerd door dezelfde vader en samen opgroeiden. Na zijn dood krijgen zij ieder een brief met aanwijzingen over hun afkomst. Elk deel van de serie beschrijft de zoektocht van één zus naar haar oorsprong, die vervlochten is met een verhaal van een historisch bekend persoon waaraan zij gerelateerd is. Ally’s verhaal wordt behandeld in deel 2 (Storm) en leidt naar het Noorwegen van Edvard Grieg en zijn Peer Gyntsuite.

Geboortegegevens: 31 mei 1977, te Bergen (Noorwegen) om 23:50 uur ('kort voor middernacht').

De horoscoop van Ally D'Aplièse

Ally’s horoscoop wijst op een vrouw die ondernemend en energiek is, maar ook rusteloos en emotioneel intens. Terwijl zij als personage in het boek juist naar voren komt als emotioneel zeer evenwichtig. Want hoewel ze in korte tijd meerdere heftige gebeurtenissen meemaakt, waaronder de dood van twee dierbaren, blijft ze in het verhaal stabiel en standvastig in haar reacties en functioneren. Een dergelijke stabiliteit zie ik onvoldoende terug in de horoscoop. Met Maan in Schorpioen zou zij namelijk óf geslotener óf grilliger moeten reageren; met Saturnus in Leeuw zou haar levensangst meer zichtbaar moeten zijn en leiden tot een grotere kwetsbaarheid.

Liefde voor muziek

De Ally uit het boek heeft aanvankelijk fluit gestudeerd op het conservatorium, maar is voor haar afstuderen overgestapt op professioneel wedstrijdzeilen. Gedurende het verhaal vindt zij haar liefde voor muziek terug en treedt op voor een groot publiek tijdens een belangrijk muzikaal evenement. Hoewel Zon in huis 5 oppositie Neptunus kan wijzen op een behoefte aan muzikale expressie, is dit aspect voor mij te summier voor de nadruk die Ally’s muzikaliteit krijgt in het verhaal. Daarvoor zou minstens Venus verbonden moeten zijn met de sensitieve Neptunus of huis12/heer 12, in plaats van met de avontuurlijke Mars.
 

Boek van Lucinda Riley

Professioneel wedstrijdzeilen is wel goed zichtbaar: Mars in Ram in huis 2 en Zon conjunct Jupiter in huis 5. Dit wijst op moed, behoefte aan avontuur, energiek zijn, sport ervaren als hobby én er bestaanszekerheid uit halen. Dat gecombineerd met Uranus in huis 9: veel voor wedstrijden in het buitenland zijn. Ook Venus conjunct Mars in Ram is passend: met partner Theo een avontuur delen en samen actief zeilen.

Openhartig

In contact is de Ally uit het boek open en communicatief; ze praat gemakkelijk met mensen. Ook met hen die zij net heeft leren kennen is ze openhartig over haar gevoelens. Volgens haar horoscoop echter is ze terughoudend en laat ze anderen niet gemakkelijk toe. Ascendant Steenbok is beheerst en afstandelijk in contacten, Maan in Schorpioen is gevoelsmatig erg gesloten en Mercurius in Stier is behoedzaam en voorzichtig in zowel benadering als communicatie.

Ranking: ★ ★ ☆ ☆ ☆
 

Cormoran Strike

Cormoran Strike is een personage uit wat bekend staat als de Strike-serie. Tot nu toe zijn er vijf delen, meer gaan er komen. Deze serie is geschreven door Robert Galbraith, wat een pseudoniem is van J.K. Rowling (bekend van de Harry Potter-boeken). Ieder boek uit de serie behandelt een zaak van privé-detective Cormoran Strike en zijn assistente Robin Ellacott. Rode draad in de boeken is de aantrekkingskracht tussen beiden. Die voelen ze, maar geven er niet aan toe, vanwege privébesognes én omdat ze professionele afstand willen houden.

Karakters uitdiepen kan Rowling als geen ander; ook de Strike-boeken zijn wat dat betreft uitmuntend. The Astrology Shop wijdt op haar website een uitgebreide pagina aan de veronderstelde connectie tussen astrologie en de Harry Potter-reeks van Rowling. Conclusie: ‘… it is clear that she [Rowling] has a deep understanding of astrology and … she has used this knowledge to great effect in her Harry Potter novels.’* Astrologie lijkt aan de basis te liggen van de karakters die Joanne Rowling zo verfijnd neerzet. En dat geldt wat mij betreft zonder enige twijfel ook voor de personages uit de Strike-serie.

Geboortegegevens: 23 november 1974, te Truro (Engeland), om 6:25 uur (‘Schorpioen ascendant en Zon in huis 1’).

De horoscoop van Cormoran Strike

De horoscoop van Cormoran Strike sluit zo perfect aan op zijn karakter, dat de radix wel als uitgangspunt heeft moeten dienen tijdens Rowlings schrijfproces (en dat waarschijnlijk nog steeds doet). Het Mercurius-Mars conjunct op de Schorpioen ascendant maakt Strike goed in het naar boven halen van verborgen informatie. Het geeft hem die zelfbewuste houding waarmee hij mensen aan het praten krijgt, zonder ook maar iets van zichzelf bloot te geven. Want Strike is gereserveerd, maar kent moed en durf en is goed in het leggen van contacten. Hij heeft een grote zelfbeheersing, maar áls hij boos wordt is dat heftig.

Beschadigde jeugd

Saturnus in Kreeft in huis 8 weerspiegelt zijn beschadigde jeugd. Strike is het kind van een rockster en een drugsverslaafde groupie. Hij woonde nooit lang op dezelfde plek, in een altijd onveilige omgeving en zorgde meer voor zijn moeder dan zij voor hem. Strike heeft moeite zich te binden aan mensen, kent een altijd aanwezig gevoel niet goed genoeg te zijn en geeft zich in een relatie niet of nauwelijks. Hij is geneigd vrouwen te kiezen die hem emotioneel claimen of manipuleren (Saturnus in Kreeft in 8, maar ook Venus conjunct Neptunus). Met zijn Maan in Vissen in huis 4 heeft hij lang niet geweten hoe daarmee om te gaan (laat zich beïnvloeden door vrouwen, kent weinig emotionele identiteit en laat zich daardoor manipuleren), maar in het vijfde boek, ‘Kwaad bloed’, lijkt daarin verandering te komen.
 

Boek van Robert Galbraith

Uranus ongeaspecteerd in huis 12 geeft Strike die plotselinge intuïtieve invallen waarmee hij een zaak oplost. Hij voelt zich duidelijk anders dan zijn familieleden – het zwarte schaap – en wil geen enkel contact (met uitzondering van Lucy) met zijn acht halfbroers en -zussen. Strike is een eenling – rusteloos en onafhankelijk, iemand die niet aan banden gelegd wil worden.

Fysieke wond

Cheiron in Ram is de letterlijke fysieke wond: in Afghanistan verloor hij zijn rechteronderbeen en draagt sindsdien een prothese. Cheiron in huis 5 wijst erop dat hij nooit echt kind heeft kunnen zijn. En dat hij steeds iets móet zijn van anderen: de zich schikkende halfbroer, de ideale oom, de succesvolle detective, de volmaakte zielsverwant. Strike is voortdurend bezig om in die beklemmende eisen van buitenaf te ontdekken wie hij zelf nu eigenlijk is.

Ranking: ★ ★ ★ ★ ★
 

Conclusie

Het is interessant om te zien dat, wanneer auteurs willekeurig een geboortemoment kiezen voor een romanpersonage, bepaalde onderdelen van de horoscoop zo goed passen bij het verzonnen karakter. Blijkbaar resoneert er toch ergens iets tussen boven en beneden. De horoscoop is echter niet treffend te noemen, daarvoor kloppen er ook teveel facetten niet.

Een uitzondering vinden we bij J.K. Rowling. Zeer waarschijnlijk vormt zij haar personage naar de horoscoop (in plaats van dat de horoscoop bij het personage moet passen), met als resultaat een levensecht karakter, een uitgebalanceerd persoon, iemand die als écht overkomt. De diepgang die Rowling in haar personages legt klopt gewoon – goede én minder goede eigenschappen. Het is fascinerend om te realiseren dat ze dat – los van haar literaire kwaliteiten – voor elkaar krijgt omdat ze een goed astroloog is.
 
© Gerarda van der Veen
 

* https://www.astrology.co.uk/news/jkrowlingastrology.htm