Michael Jordan : de juiste geboortetijd

Hij is een van de grootste sporters ter wereld: basketballer Michael Jordan. In 2013 werd zijn geboortecertificaat geveild voor het ongekende bedrag van ruim $ 26.000. Vanaf dat moment gold de tijd genoemd op het certificaat (13:40, 1:40 PM) als de officiële geboortetijd van deze sportman en konden astrologen hun duidingen erop loslaten. De horoscoop karakteriseert echter een persoon die in de verste verte niet lijkt op wie Michael Jordan is.

Kreeft-Vissen-Jupiter

Met een geboortetijd van 13:40 (1:40 PM) op 17 februari 1963 te Brooklyn, New York heeft Michael Jordan een Kreeft Ascendant en een MC in Vissen, met Jupiter conjunct het MC. (Om te onderzoeken of een geboortetijd de juiste is, zijn vooral de Ascendant, het MC en huisheren van belang, met name in relatie tot progressies en transits.)

Michael Jordan: de juiste geboortetijd

    Michael Jordan (1)
      17 februari 1963, 13:40 uur EST
      Brooklyn, New York
.

Met  de combinatie Kreeft – Vissen – Jupiter zien we een man die bescheiden en zorgzaam is. Iemand met een groot invoelingsvermogen, die zich graag hulpvaardig opstelt naar anderen toe en moet oppassen zich niet te veel te verliezen in mee-lijden. Eventueel kan vermoeidheid optreden, omdat hij nogal gevoelig is voor sferen. Hij staat niet graag in de belangstelling. Hoewel hij sociaal bewogen is en zich makkelijk presenteert, heeft hij moeite met het vinden van zijn levensdoel. Iets doen met kunst of muziek past bij hem, ook is hij geschikt als leraar of dominee.

Wie de Netflix-documentaire ‘The Last Dance’ gezien heeft, of Michael Jordan op een andere manier ooit heeft aanschouwd, zal met mij eens zijn dat zojuist genoemd profiel op geen enkele wijze recht doet aan de persoon Michael Jordan. De conclusie is snel getrokken: dit kan niet de juiste geboortetijd zijn.

Zoeken we in de database van Loïs Rodden (Astro Databank) op Michael Jordan dan vinden we een opmerkelijke aantekening. In 2002 gaf Michael Jordan zelf aan (waarschijnlijk heeft hij het nagevraagd bij zijn moeder) dat zijn geboortetijd 00:50 (12:50 AM) is.

Schorpioen-Maagd-Pluto

Met een geboortetijd van 00:50 (12:50 AM) op 17 februari 1963 te Brooklyn, New York heeft Michael Jordan een Schorpioen Ascendant en een MC in Maagd, met Pluto conjunct het MC (ik plaats Uranus vanwege zijn retrograde loop in huis 9).

Michael Jordan: de juiste geboortetijd

      Michael Jordan (2)
      17 februari 1963, 00:50 uur EST
      Brooklyn, New York
.

Met de combinatie Schorpioen – Maagd – Pluto zien we een man die wilskrachtig en volhardend is. Een krachtige verschijning, fysiek sterk en snel hersteld van lichamelijke inspanning. Charismatisch, met een intense blik, maar zeker niet onvriendelijk. Dit is iemand die een hekel heeft aan middelmatigheid en die geen compromissen sluit. Iemand ook die op fanatieke wijze doelen stelt en daar met grote precisie naartoe werkt. Een man die anderen goed op waarde kan schatten, maar zichzelf niet snel bloot zal geven en daarom nogal gesloten overkomt. Wat hij in zijn hoofd heeft, krijgt niemand er meer uit. Dit is een man die koste wat kost dé autoriteit in zijn vakgebied wil zijn en niemand boven zich duldt.

Kijk, nu komen we ergens. Dit is een profiel dat prima past bij ‘His Royal Airness’, de sporter over wie zijn voormalige ploeggenoten en coaches zeggen dat hij competitief en gedreven is, altijd wil uitblinken. Will Perdue: “His life was just one big competition”. Magic Johnson: “Michael didn’t want anybody to have nothing over him” (Michael duldde niemand boven hem).1

Progressies en transits

Of een geboortetijd de juiste is kunnen we controleren aan de hand van progressies en transits. Aspecten tussen planeten onderling zijn dan minder interessant, die gelden immers voor alle tijden van de geboortedag. We kijken vooral naar de tijdelijke aspecten met Ascendant en MC, want die posities zijn gevoelig voor de exacte geboorteminuut.2 En omdat de twee geboortetijden die we willen controleren (00:50 en 13:40) sterk uit elkaar liggen, verschilt de huizenverdeling van beide horoscopen nogal. Daarom zijn ook interessant:

 • aspecten van en op de huisheren
 • de gang van transit Saturnus door de huizen

Laten we een aantal gedenkwaardige en in astrologisch opzicht goed te controleren gebeurtenissen uit het leven van Michael Jordan onder de loep nemen. Als eerste zijn huwelijk met Juanita Vanoy, op 2 september 1989. In de horoscoop van 13:40 (die van het geboortecertificaat) zien we als geldende aspecten:

 • Primaire Zon conjunct het MC
 • Secundaire Venus inconjunct de Ascendant

In de horoscoop van 00:50 (van Michael Jordan zelf) zijn dit de toepasselijke aspecten:

 • Primaire Zon driehoek de Ascendant
 • Primaire Venus inconjunct het MC
 • Primaire heer 7 inconjunct het MC
 • Primaire Noordknoop vierkant de Ascendant
 • Secundaire Zon driehoek de Ascendant
 • Secundaire Maan conjunct de Ascendant

De tijd van 00:50 wint hier met een straatlengte; de aspecten zijn talrijker en treffender.

Januari 2002 viel dit huwelijk uit elkaar. Waar liep transit Saturnus?

 • 13:40 : door huis 12, weinig treffend
 • 00:50 : door huis 7, zeer toepasselijk

Maart 2010 werd Michael Jordan eigenaar van een basketbalteam, de Charlotte Hornets. Waar liep transit Saturnus?

 • 13:40 : door huis 4, weinig treffend
 • 00:50 : door huis 10, zeer toepasselijk

De documentaire ‘The Last Dance’ (die over de Chicago Bulls gaat, maar in het bijzonder over Michael Jordan) wordt voor het eerst uitgezonden op 19 april 2020. Dat geeft veel mediabelangstelling; MJ staat weer volop in de schijnwerpers. Waar liep transit Saturnus?

 • 13:40 : door huis 8. En staat conjunct Mercurius, die heer 4 en heer 12 is. Weinig treffend.
 • 00:50 : door huis 3. En staat conjunct Mercurius, die heer 8 en heer 10 is. Zeer toepasselijk.

Het jaar 1993

1993 is voor Michael Jordan een zeer bewogen jaar. Hij krijgt veel negatieve publiciteit over een vermeende gokverslaving. De kranten berichten daar uitvoerig over en Richard Esquinas publiceert het boek ‘Michael & me’, waarin hij beweert dat MJ hem $ 1,2 miljoen schuldig is aan verloren weddenschappen met golf. Jordan besluit tot een tijdelijke mediastilte, omdat hij de geruchten zat is en zich in alle rust op zijn wedstrijden wil kunnen richten. In de horoscoop van 13:40 loopt transit Saturnus door huis 9, een weinig treffende stand. Aspecten op de Zon als heer 3 (de media) worden niet gemaakt. In de horoscoop van 00:50 zien we transit Saturnus door huis 3 gaan, wat zeer toepasselijk is.

Maar er gebeurt meer. In juni is Michael Jordan aangeslagen door de dood van Drazen Petrovic, sterspeler van de New Jersey Nets en het Kroatische nationale team, die verongelukt bij een verkeersongeval op de Duitse snelweg. Een maand later wordt MJ geconfronteerd met de dood van zijn vader. James Jorden was gestopt met zijn auto om een dutje te doen. Twee jongens van 18 jaar maakten hem wakker en schoten hem in de borst. Drie weken werd James Jordan vermist, tot zijn lichaam op 13 augustus gevonden werd bij een beek. In de maanden na die heftige gebeurtenis is Michael Jordan op alle fronten op. Hij moet de dood van zijn vader verwerken en vind in het basketbal geen uitdaging en geen motivatie meer. In oktober kondigt hij zijn vertrek aan uit de NBA; hij stopt met basketbal.

In de horoscoop van 13:40 valt deze zware tijd samen met primaire Pluto door huis 4 sextiel de Maan (die heer 1 is). Dit kan een toepasselijke stand zijn, ware het niet dat de horoscoop van 00:50 een veel treffender stand te zien geeft. Want daarin beweegt transit Pluto gedurende heel 1993 heen en weer over de Ascendant (met Pluto enkele dagen exact stationair eind februari). Dat is een heftig aspect, waarin alles zit wat MJ meemaakt: mensen die overlijden, mensen die macht over je uitoefenen, een gevoel geen controle te hebben over je leven (ineens overkomt je van alles), door een enorme crisis gaan en fundamentele veranderingen in je leven aanbrengen.

De roddelpraat in de kranten is in 1993 enorm. De dood van vader James Jordan zou samenhangen met de gokschulden van zoon Michael. Jordan zou niet gestopt zijn met basketbal, maar door David Stern, de baas van de NBA, geschorst zijn vanwege die gokschulden. Dit is scherpe laster, die astrologisch gezien gekoppeld kan worden aan de centaur Nessus. Heel toepasselijk maakt transit Nessus in de horoscoop van 00:50 vanaf de cusp van huis 12 (kwaadsprekende geruchten…) een exact sextiel met heer 3 (… in de media).

Karakterprofiel

Voor mij is duidelijk dat 00:50 de juiste geboortetijd is. Wat voor man is Michael Jordan?

Met Pluto op het MC gaat er van hem charisma, dominantie en autoriteit uit. Dit wordt versterkt én verzacht door Maan in Boogschutter in huis 1: hij ligt goed bij het grote publiek, niet door zijn dominantie, maar omdat hij inspireert en enthousiasmeert. De Volkskrant: “De basketballer was de ideale schoonzoon die in elk Amerikaans huishouden aan de keukentafel kon aanschuiven. Links, rechts, zwart en wit liep met hem weg.”3 Met die Maan heeft hij het in zich om anderen mee te nemen in zijn doelen. Mars in huis 9 bevestigt die kwaliteit: hij wil zijn inzichten doorgeven aan anderen, hen naar een hoger plan tillen. Dat maakt hem een ideale teamspeler: een leider (Pluto op het MC) én inspirator (Maan in Boogschutter, Mars in huis 9). En Uranus in huis 9 voegt daaraan toe dat hij oog heeft voor het eigene in anderen. Hij ziet wat andere spelers uniek maakt en spreekt die eigenschappen in hen aan om het team beter te maken. Maar met die Pluto op het MC gaat dat af en toe wel op een felle, confronterende manier richting zijn teamgenoten. Jordan weet dat zelf ook:

My mentality was to go out and win. At any cost. If you don’t wanna live that regimented mentality, then you don’t need to be alongside of me. ‘Cause I’m gonna ridicule you until you get on the same level with me. And if you don’t get on the same level, then it’s gonna be hell for you.

(Ik wilde tegen elke prijs winnen. Als je die mentaliteit niet hebt, sta dan niet naast me, want ik maak je belachelijk tot je op mijn niveau bent. Als je dat niveau niet haalt, wordt het een hel.)

Geldingsdrang

Michael Jordan heeft een sterke geldingsdrang (Pluto op het MC en Mars in Leeuw in huis 9) en, ik gaf het al aan, duldt niemand boven zich. Kort voor het begin van de NBA Finals in 1993 spreekt Jerry Krause, manager van de Chicago Bulls, zijn bewondering uit voor verdediger Dan Majerle van de Phoenix Suns, de tegenstander van de Bulls. Dat irriteert en motiveert Jordan:

I knew that Jerry Krause loved Dan Majerle. And just because Krause liked him was enough for me. Do you think he’s a good defense player? Okay, fine. I’m gonna show you that he’s not. I put it in my mindset that if I don’t do this, they’re gonna consider him on the same level as me. And that motivated me to attack.

(Jerry Krause was dol op Dan Majerle. Dat Krause dol op hem was, was genoeg voor me. Vind je hem een goede verdediger? Goed dan. Ik laat zien van niet. Ik dacht bij mezelf dat als ik dit niet deed, ze hem op mijn niveau zouden zien. Dat motiveerde me om aan te vallen.)

Concrete zekerheid

Venus staat in het teken Steenbok in zijn eigen huis (huis 2). Daarmee is de behoefte van Michael Jordan aan concrete zekerheid in zijn leven groot. In maatschappelijk opzicht wil hij een veilige positie en die moet tastbaar zijn: van geld tot luxe goederen. Jordan is multimiljardair, bezit huizen en restaurants, een privéjet, een jacht en heeft een verzameling dure maar vooral mooie auto’s.4 Als verzamelaar is het esthetische aspect (Venus) in bezit voor hem belangrijk.

Michael Jordan houdt zijn emotionele leven graag voor zichzelf. De interviews in ‘The last dance’ zijn niet in zijn eigen omgeving, hij huurde er speciaal een huis voor. Dat kenmerkt zijn Schorpioen Ascendant. Hij spreekt met de pers niet over zijn familie en is gesloten. Voormalig ploeggenoot Will Perdue: “Sometimes we questioned whether he was human. Whether he had feelings. … The only emotion we’d ever seen out of him was anger or frustration.” (We twijfelden aan zijn menselijkheid. Of hij emoties had. … We zagen bij hem alleen woede of frustratie.) Met Schorpioen Ascendant is er zeker sprake van een diep gevoelsleven, maar dat laat hij gewoon niet aan anderen zien. Felle reacties zijn uitingen van onzekerheid, juist omdát hij innerlijk zoveel voelt.

Gelijkheid en vrijheid

Met de Zon in Waterman is Michael Jordan volledig voor gelijkheid en vrijheid van ieder individu. Omdat deze Zon echter ongeaspecteerd staat, komt die opvatting bij hem niet altijd even goed naar buiten. In 1990 koos hij geen partij bij de Senaatsverkiezingen in North Carolina voor de zwarte Democraat Harvey Gantt, die het opnam tegen de openlijk racistische Republikein Jesse Helms. Op de vraag waarom niet antwoordde Jordan: “Republicans buy sneakers too”. Dat was een ongelukkige uitspraak die hem door velen kwalijk werd genomen, maar die kenmerkend is voor een Zon die ongeaspecteerd staat. Die bedoelt het goed, maar zegt het wel eens verkeerd. Dat MJ echt wel betrokken is blijkt onder meer in juni 2020, als hij en zijn sportmerk Jordan Brand een bedrag van $ 100 miljoen schenken aan organisaties die zich inzetten voor raciale gelijkheid en toegang tot educatie.5 Geen woorden, maar daden.

© 2020 Gerarda van der Veen

Noten:
1. Citaten afkomstig uit de Netflix-documentaire ‘The Last Dance’. 
2. Hamaker-Zondag, K. (2012). Marten Toonder en de zoektocht naar zijn geboortetijd. Aionion Symbolon, tijdschrift voor astrologie en haar raakvlakken, 22 (1), 24-27.
3 en 5. https://www.volkskrant.nl/sport/lang-was-michael-jordan-niet-betrokken-genoeg-tot-nu-megadonatie-van-100-miljoen-dollar-voor-strijd-tegen-racisme~bd845f00/
4. https://www.gelderlander.nl/overige-sporten/ook-na-the-last-dance-rijgt-michael-jordan-de-geld-records-aaneen~abad0bc7/

 

3 reacties

 1. hot shot bald cop op 12 april 2022 om 16:39

  That’s very good point 2. hot shot bald cop op 28 april 2022 om 13:36

  Why is it I always really feel like you do? 3. writing process op 31 juli 2022 om 06:48

  Hey there are using WordPress for your blog platform? I’m new to
  the blog world but I’m trying to get started and set up my own.
  Do you need any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!